V10

Hírek, tesztek, beharangozók az utcai autók/motorok és a motorsport világából.

Utolsó kommentek

26 év

2012.07.23. 18:00 :: T92

1986. augusztus 10.: első alkalommal startol el a Forma-1 mezőnye a Hungaroringen. Idén pedig 27. alkalommal fognak felbőgni a motorok Mogyoród mellett. Huszonhetedszerre. Zsinórban. Mennyi minden is változott azóta... A turbókorszak éppen ekkor kezdett a csúcsra jutni, a kvalifikációkon 1000-1100 lóerős szörnyetegek futottak, de a versenyváltozatok is elérték a 7-800 lóerős teljesítményt. A McLaren-TAG-Porsche Prost révén még egy utolsó győzelmet aratott a Williams fölött, hogy aztán a Honda korszaka köszöntsön be. Colin Chapman nem egész 4 éve hunyt el, a Lotus utolsó virágkorát éli Senna zsenijének köszönhetően. Bemutatkozik a Brabham BT55, a valaha volt legalacsonyabb Forma-1-es autó, Gordon Murray egyik őrült alkotása a sok közül. Ekkor még csúnyán leszerepel, két év múlva McLaren MP4/4 néven 16 futamból 15-öt megnyer. 

Micsoda pilóták fémjelezték azt a kort: Prost, Senna, Piquet, Rosberg, Mansell, csak hogy a legnagyobbakat említsük. Természetesen nem feledkezhetünk meg Elio de Angelisről sem, aki ebben az évben veszti életét egy Paul Richard-i teszt során. A németek még sehol sincsenek, a mezőnyt az olaszok (6 pilóta), a franciák (5) és a britek (5) uralják. Ma ez a három nemzet összesen tud 5 versenyzőt felmutatni. És a csapatok! Még itt vannak a régi nagy nevek (Lotus, Brabham, Ligier, Tyrrell), mások ekkor ízlelik meg először a száguldó cirkusz világát (Benetton, Minardi). Tizenhárom csapat, és ebből csupán a három nagy élte meg 2012-őt: a Ferrari, a McLaren és a Williams.

26 év. Ennyi idő telt el azóta, és a Forma-1 minden évben visszatért hazánkba. Hogy mekkora szó ez? A Hungaroringen kívül csupán két másik helyszín büszkélkedhet ilyen sorozattal: Monaco és Monza. Klasszikusok. Ahogy a Hungaroring is, ami a vasfüggöny leomlása ellenére meg tudta őrizni varázsát, és az arab valamint ázsiai helyszínek új évezredbeli özöne ellenére is a naptár része maradt. Nézzük meg ezt a videót, és vegyük észre, mekkora dolog is ez valójában. Becsüljük meg a Hungaroringet!

Szólj hozzá!

Címkék: retro f1 magyar nagydíj

A bejegyzés trackback címe:

https://vtiz.blog.hu/api/trackback/id/tr224670625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása